mięso białko

Białko w diecie Dukana

Białko jest jednym z trzech głównych składników zawartych w naszym pożywieniu. Dieta Dukana zwana inaczej dietą proteinową obfituje w ten składnik. Dieta Dukana pozwala na prawidłową budowę naszych tkanek i narządów, syntezę hormonów i enzymów. Białko pełni funkcje transportowe i magazynujące. Reguluje przebieg procesów biologicznych i immunologicznych.

Dieta Dukana oparta jest na czterech fazach, które musimy przejść według ścisłej kolejności. To właśnie w pierwszej fazie zwanej fazą ataku gromadzimy duże ilości protein. Zjadamy zatem wiele produktów obfitujących w białko. Możemy zdecydować się na białko pochodzenia zwierzęcego, a więc mięso, ryby i jajka. Zgodnie z fazą ataku takie produkty należy spożywać, by móc przejść do kolejnej fazy.

Wśród białek wyróżniamy cenne proteiny, od których wzięła się nazwa diety opracowanej przez dr Dukana – Dieta Dukana, inaczej nazwana proteinową. Zgodnie z zaleceniami dietetycznymi, minimalna ilość protein, jaką musimy dostarczyć organizmowi każdego dnia wynosi 1 gram białka na 1 kilogram naszej masy ciała.

Zdaniem dr Dukana trawienie białek wymaga zdecydowanie więcej czasu i energii, niż trawienie cukrów i tłuszczów, a co za tym idzie? To proste, rozkładając białka, spalamy więcej kalorii, co jest istotne w każdej diecie odchudzającej. Aby móc cieszyć się spalaniem tłuszczu, nie możemy pod żadnym pozorem dostarczyć organizmowi węglowodanów, które spowolnią cały proces odchudzania.

Wielu z ludzi, którzy zdecydowali się na wypróbowanie diety Dukana zastanawia się nad faktem, dlaczego dieta proteinowa rozpoczyna się właśnie od fazy ataku? W fazie tej dostarczamy największe ilości białka, które trawione są dłużej. Mając to na uwadze powinniśmy wiedzieć, że spożywając posiłki wysokobiałkowe nie zgłodniejemy w szybkim czasie. Druga zaletą rozpoczęcia diety Dukana od fazy obfitującej w proteiny jest fakt, że białka zapobiegają zatrzymywaniu w organizmie nadmiaru wody, który może prowadzić do tycia.