faza ataku

Faza ataku

Pierwszą z faz diety Dukana jest faza ataku.

Zaletą tej fazy jest niewątpliwie fakt, że pozwala nam ona na zrzucenie największej ilości kilogramów. Ten fakt powoduje, iż nasza motywacja do dalszej fazy wzrasta. Przyjrzyjmy się więc fazie ataku. W pierwszej fazie nazywanej fazą ataku zjadamy dużą ilość chudego mięsa i nabiału. Mięso spożywamy w formie grillowanej lub pieczonej we folii. Unikajmy soli i tłuszczów, które mogą zrujnować nasze starania. Jeśli już musimy używać soli, wybierzmy sól morską, która ma mniej jodu. Do innych przypraw, na które możemy sobie pozwolić zaliczamy: ocet, musztardę i chili. Poza mięsem należy spożywać nabiał, a głównie: maślankę, kefir, ser biały. Uzupełnieniem fazy ataku powinny być niewątpliwie ryby w każdej postaci, owoce morza i jajka.

W fazie ataku można pić kawę i herbatę oraz zioła. Jak da się zaobserwować faza ataku opiera się na spożywaniu dużej ilości chudego mięsa i nabiału. Warto zatem poznać ich dobrodziejstwa, by móc się przekonać do wypróbowania diety Dukana. Mięso, które powinno dominować w fazie ataku jest cennym źródłem białka i witamin z grupy B, ale nie zawierają jednak witamin C, A, D. Nabiał po postacią maślanek i kefirów bardzo korzystnie wpływa na nasz organizm. Produkty te poprawiają stan higieniczny przewodu pokarmowego, co ma duże znaczenie w zmniejszonej florze bakteryjnej. Godne polecenia są zwłaszcza jogurty, którego dobroczynna siła leży w bakteriach, zwanych probiotykami.

Warto więc spożywać jogurty zawierające duże kultury bakterii, niskotłuszczowy i niesłodzony. Sery twarogowe, które powinny dominować w diecie Dukana, są bogatym źródłem białka, lecz uboższe w wapń oraz witaminy z grupy B. Jaka również powinny być stosowane w fazie ataku. Są one źródłem białka i tłuszczu. Zawierają duże ilości wapnia, fosforu i żelaza. Znajdziemy w nich takie witaminy jak: A, D, B, PP. Żółtko obfitujące w cholesterol powinno być jednak kontrolowane. W fazie ataku możemy zjadać również drób, poza kaczką i gęsiną, wołowinę, cielęcinę. Zabroniona jest wieprzowina i jagnięcina!