Drugą fazą w diecie Dukana, którą musimy przejść jest faza naprzemienna, w której nasze jedzenie wzbogacamy w warzywa.
Zjadamy je w postaci gotowanej i surowej. Zalecane warzywa w tej fazie to przede wszystkim rzodkiewka, szpinak, ogórki, seler, papryka, marchew, brokuły, szparagi. Do warzyw zabronionych w fazie naprzemiennej zaliczamy przede wszystkim:
ryż
kukurydza
ziemniaki
fasola
karczochy
Rola warzyw w fazie naprzemiennej jest ogromna. Mięso uzupełniamy wówczas na bogactwie witamin i składników mineralnych. Warzywa są bogactwem witaminy C, której nam brakuje w fazie ataku. Dzięki wprowadzeniu do diety Dukana warzyw nie grozi nam osłabienie, zmniejszenie odporności oraz bóle głowy i stawów, co często ma miejsce w bardziej radykalnych dietach. Warzywa są bogatym źródłem składników mineralnych, które regulują równowagę kwasowo-zasadową, zobojętniają nadmiar substancji kwasotwórczych, które powstają po spożyciu mięsa, ryb i produktów zbożowych. Nic więc dziwnego, że po skończeniu fazy ataku, gdzie dominuje mięso i ryby, przechodzimy do fazy naprzemiennej, wzbogaconej właśnie w warzywa.
Ważne jest, by drugą fazę rozpocząć od 5 dni, w których zjadamy i proteiny i warzywa. W dni proteinowo-warzywne należy łączyć wszystkie produkty dni proteinowych z warzywami o niskim indeksie glikemicznym. Mowa tutaj przede wszystkim o takich warzywach jak: kapusta, seler, sałaty, rzodkiew, cebula, grzyby.
Kapusta jest warzywem leczniczym. Zawiera mnóstwo witaminy C, poprawia apetyt i trawienie. Warto sporządzać surówki z kapusty, bowiem kapusta w formie surowej ma dwa raz więcej witaminy C niż w innej postaci.
Rzodkiew, a zwłaszcza jej bulwa, zawiera liczne substancje bakteriobójcze, dużo składników mineralnych i witamin. Pobudza perystaltykę jelit, wydala nadmiar cholesterolu i zwiększa wydalanie soku żołądkowego.
Cebula ma ogromne zastosowanie w dietach. W doskonały sposób zapobiega zaparciom oraz posiada właściwości przeciwmiażdżycowe.
Seler z kolei ma działanie moczopędne, co jest istotne w diecie odchudzającej, kiedy chcemy pozbyć się nieprawidłowych produktów przemiany materii, które zalegają w naszym organizmie.
Warto więc zadbać, by w diecie Dukana nie zabrakło tych warzyw.
Aby nasza faza przyniosła pozytywne rezultaty musimy wypijać około 1,5 litra wody dziennie. Może to być woda mineralna, bądź przegotowana. Obowiązkiem, jaki należy spełnić w fazie naprzemiennej jest spożycie dwóch łyżek otrębów owsianych i jedną łyżkę pszennych dziennie.