Trzecia faza diet proteinowej to faza utrwalania. Dzięki tej fazie zadbamy o utrzymanie swojej osiągniętej już wagi.Aby uniknąć efektu YOYO musimy pamiętać o dobrym toku jedzenia, którego już się nauczyliśmy podczas dwóch pierwszych etapów diety Dukana. Faza utrwalania powinna trwać proporcjonalnie, czyli za każdy zrzucony 1 kg 10 dni diety.
W fazie utrwalania diety Dukana urozmaicamy dietę takimi produktami jak: kilka plasterków sera, dwie kromeczki pełnoziarnistego chleba. Ponadto, stosujemy dania składające się z ryżu, makaronu lub ziemniaków dwa razy w tygodniu. Do diety Dukana wprowadzamy również owoce posiadające niewielką zawartość cukru. Unikamy bananów, winogron i czereśni!
Warto zatem przyjrzeć się pieczywu pełnoziarnistemu, które wprowadzamy do jadłospisu. Pieczywo pełnoziarniste jest niezwykle bogatym źródłem przeciwutleniaczy. Dzięki dużej zawartości błonnika i witamin z grupy B pełne pieczywo zmniejsza ryzyko chorób serca. Należy tutaj wspomnieć, że mąka z pełnego przemiału jest wolniej trawiona, niż biała, dlatego poziom cukru we krwi nie rośnie gwałtownie. Posiada też mniejszą kaloryczność, co jest ważne w odchudzaniu. Wprowadzenie więc takiego pieczywa do diety Dukana jest jak najbardziej zasadne.
Kolejnym produktem, jaki wprowadzamy do diety Dukana są ziemniaki – bardzo uwielbiane w naszym kraju. Z racji tego, że podstawowym składnikiem ziemniaków jest skrobia, ich ograniczenie do minimum w diecie Dukana jest właściwe. Białko ziemniaków jest jednak bardzo cennym składnikiem. Kartofle najlepiej podawać w mundurkach, bowiem wszystkie najbardziej korzystne składniki są zgrupowane pod skórką.
W fazie utrwalenia musimy zadbać o jeden dzień ścisłej diety proteinowej – faza ataku.
Unikajmy soli i wypijajmy sporą ilość wody niegazowanej.
W fazie utrwalania warto zadbać o ruch na świeżym powietrzu. Wiadomą sprawą jest fakt, że aktywność fizyczna nie tylko przyspiesza czynności układu krążenia i oddechowego, ale i przemiany materii, co jest ważne w każdej diecie odchudzającej. Wzmożony ruch ułatwia wydalanie produktów, które zatruwają nasz organizm.