owoce morza w diecie dukana

Ryby i owoce morza

Znana wielu miłośnikom mięsa dieta Dukana poza mięsem pochodzenia zwierzęcego dopuszcza również jedzenie mięsa z ryb. Jest to alternatywą dla jaroszy, którzy stronią od mięsa zwierzęcego. W diecie dopuszczalne są niemal wszystkie ryby, poza tymi bardzo tłustymi jak np. sardynki. Tych ryb unikajmy. Dieta Dukana dopuszcza także spożywanie ryb wędzonych oraz w puszce, które są podawane w sosie własnym, w którym nie występuje olej słonecznikowy.

Zasada w diecie Dukana jest taka, że do sporządzania ryb nie wolno wykorzystywać tłuszczu. Warto więc zadbać o ryby grillowane lub pieczone w foli. Godnymi polecenia są niewątpliwie ryby duszone lub gotowane. Dlaczego spożywanie ryb w czasie stosowania diety proteinowej jest wskazane? Ryby zawierają duże ilości wartościowych dla organizmu składników odżywczych, wśród których najważniejszym jest niewątpliwie białko pełnowartościowe, które zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne.

Stosowanie diety Dukana dla przeciwników mięsa zwierzęcego wcale nie musi być uciążliwe, bowiem białko ryb cechuje się bardzo dużą przyswajalnością i zawiera wszystkie aminokwasy niezbędne do budowy tkanek organizmu. Jest doskonałą alternatywą dla białka mięsa. Dlatego każdy zwolennik wegetarianizmu może stosować dietę Dukana. Miłośnicy wegetarianizmu mogą delektować się również owocami morza, które są zalecane w diecie Dukana. Są to owoce dosyć kosztowne i trudno dostępne na naszym rynku, jednakże dla chcących je kupić, nie jest to problemem.

Wielkim zainteresowaniem cieszą się krewetki, jednakże te owoce nadają się do spożycia w ciągu doby od ich złowienia. Nasz rynek jest na tyle rozwinięty, że w każdym większym mieście znajdziemy wiele produktów importowanych, określanych nazwami: „owoce morza”, „frutti di mare”, czy „seafood”. Warto więc zadbać o taki smakołyk przynajmniej kilka razy w ciągu stosowania diety Dukana. Jak widać, dieta Dukana z pewnością może być stosowana również przez przeciwników spożywania białka zwierzęcego.