Ciesząca się wielkim zainteresowaniem Dieta Dukana dla jednych jest efektywnym programem żywienia, który rzeczywiście pozwala na zrzucenie zbędnych kilogramów, dla innych jest źle skomponowanym jadłospisem, który niekorzystnie wpływa na nasz organizm i zdrowie.
Zanim wyrobimy sobie własne zdanie na temat tej diety, warto poznać jej zalety, których ma wiele.
Dieta Dukana oparta jest na czterech fazach, które swój początek mają w fazie ataku inaczej nazywanej fazą uderzeniową. Zaletą tej fazy jest fakt, że spożywamy duże ilości białka, który jest wolniej trawiony, a tym samym szybko nie odczuwamy głodu. Wiadomą sprawą jest, że rozkładając białka, spalamy więcej kalorii, na czym nam właśnie zależy w czasie odchudzania. Aby móc cieszyć się spalaniem tłuszczu, nie wolno nam dostarczyć organizmowi węglowodanów, które spowolnią cały proces odchudzania. Dzięki temu w pierwszej fazie diety Dukana zrzucamy najwięcej kilogramów. Zaletą tego jest fakt, że nasza motywacja do kolejnej fazy jest zdecydowanie większa.
Mówiąc o zaletach diety Dukana warto zauważyć, że wszystkie produkty w niej zawarte są, nie tyle łatwo dostępne w każdym sklepie, co i bardzo smaczne. Kolejną zaletą diety Dukana jest brak narzucania zmniejszenia ilości spożywanych posiłków, a jedynie zmianę ich składu. Mamy więc smaczne posiłki i nie odczuwamy głodu. Odbija się to niewątpliwie na psychice osób odchudzających się, którzy są syci i gotowi na dalszą walkę.
Wiele zalet diety Dukana da się zauważyć w drugiej fazie, gdzie nasze menu wzbogacamy o nabiał. Któż z nas nie lubi jogurtów i maślanek, które są nie tylko smaczne ale i mało kaloryczne, a przy tym poprawiają metabolizm, co jest ważne w każdej diecie odchudzającej. Lepsza przemiana materii powoduje tracenie zbędnych kilogramów.
Wielu ludzi stosujących dietę Dukana uważa, iż największą jej zaletą a zarazem motywatorem do działania jest fakt, że w pierwszej fazie tracimy najwięcej kilogramów. Poprawia nam się wówczas samopoczucie, które doskonale wpływa na siłę walki.